Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA ke kadmiu v potravinách do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Stanovisko EFSA ke kadmiu v potravinách

Vydáno: 2.4.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA navrhuje snížit týdenní tolerovatelný příjem kadmia z potravin na 2,5 µg/kg tělesné hmotnosti.
Na základě nových údajů panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–CONTAM) navrhuje snížit tolerovatelný týdenní příjem (TWI) u kadmia na 2,5 µg/kg tělesné hmotnosti. TWI je limit, při kterém se neočekávají nežádoucí účinky. Průměrná zátěž kadmiem u dospělých z potravin je v Evropě kolem této hodnoty. Některé skupiny populace – vegetariáni, děti, kuřáci a osoby žijící ve vysoce kontaminovaných oblastech – jsou vystavovány až dvojnásobné hodnotě TWI. Panel CONTAM konstatoval, že také u těchto skupin populace by riziko škodlivých účinků mělo být velmi nízké. Panel tak došel k závěru, že současná expozice kadmiu by se u populace měla snížit. Stanovisko EFSA je v příloze.
 
Příloha: Cadmium in food (pdf, 1 MB, 139 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021