Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA týkající se salmonelóz způsobených vepřovým masem do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Stanovisko EFSA týkající se salmonelóz způsobených vepřovým masem

Vydáno: 21.5.2010
Tisk článku
V 10 až 20 % výskytu salmonelózy u lidí je původcem vepřové maso. Stonásobným snížením kontaminace se výskyt onemocnění sníží o 60 až 80 %.

Ve stanovisku odborné skupiny (BIOHAZ) úřadu EFSA publikovaném 19. dubna 2010 (EFSA assesses risk of Salmonella from pig meat) bylo posouzeno riziko salmonelóz vyvolaných konzumací vepřového masa a možnosti nápravy. Vepřové maso je původcem nákazy lidí asi v 10 až 20 % případů (v r. 2008 bylo v EU evidováno 131 468 případů salmonelózy u lidí).  Na stanovisku EFSA je pozitivní skutečnost, že poprvé bylo vytvořeno konzorcium institutů napříč EU, a tyto pod vedením EFSA, zkoumaly příčiny  nákaz v jednotlivých členských zemích. Bylo ověřeno, že podíl salmonelóz u lidí způsobených vepřovým masem závisí na míře kontaminace zvířat a kontaminace masa a  na spotřebitelských zvyklostech. Byl sledován vliv konkrétních opatření na  snížení počtu případů salmonelóz u lidí:

-                      zajištění čistoty (bez salmonely) při chovu prasat – má největší vliv na snížení onemocnění lidí,

-                      zajištění nekontaminovaných krmiv,

-                      zabránění kontaminaci během porážky,

-                      provedení dekontaminace jatečných těl.

Opatření je nutno kombinovat. Pokud se stonásobně sníží míra kontaminace vepřového masa, sníží se výskyt  salmonelóz u lidí o 60 – 80 %. Velký význam má i udržování nízké teploty při přepravě a skladování masa.

Více informací o „Kvantitativním vyhodnocení mikrobiologického rizika“ (Quantitative Microbiological Risk Assessment = QMRA) najdete ve zprávě  Quantitative Microbiological Risk Assessment on Salmonella in Slaughter and Breeder pigs: Final Report

Předcházející publikace EFSA:

·                     Scientific Opinion on a Quantitative Microbiological Risk Assessment of Salmonella in slaughter and breeder pigs

·                     Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the Analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in slaughter pigs, in the EU, 2006-2007 [1] - Part A: Salmonella prevalence estimates  

·                     Analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in slaughter pigs, in the EU, 2006-2007 - Part B: factors associated with Salmonella infection in lymph nodes, Salmonella surface contamination of carcasses, and the distribution of Salmonella serovars[1]  

·                     Analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in holdings with breeding pigs in the EU, 2008 - Part A: Salmonella prevalence estimates  

EU Food Law, 2010, č. 433, s. 9

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021