Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Stanovisko FDA k bezpečnosti aspartamu do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Stanovisko FDA k bezpečnosti aspartamu

Vydáno: 25.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Aspartam je bezpečné sladidlo. FDA nepotvrdil závěry italské studie týkající se karcinogenních účinků aspartamu.
Studie provedená ERF (European Ramazzini Foundation) v italské Boloni zpochybnila bezpečnost aspartamu zveřejněním informací o karcinogenních účincích aspartamu
Na prohlášení ERF okamžitě reagoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a ve svém stanovisku z 3. května 2006 potvrdil nezávadnost aspartamu i jeho denní akceptovatelný limit příjmu (ADI: 40 mg/kg tělesné hmotnosti).
Údaje ze studie ERF začal po zveřejnění prověřovat také Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA), aby posoudil správnost závěrů, ke kterým studie došla. Dne 20. dubna 2007 vydal FDA stanovisko k evropské studii  zpochybňující bezpečnost aspartamu. Ve svém stanovisku FDA nepotvrzuje závěry studie ERF. Podle FDA není důvod měnit dřívější závěry, že aspartam je bezpečné sladilo pro obecné použití do potravin.
 
IFT (zpráva z 22. dubna 2007)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018