Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Staronový kamut je velmi výživný do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Staronový kamut je velmi výživný

Vydáno: 18.3.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Rozšířeným druhem obilí ve starém Egyptě byl  kamut, který dnes zažívá zájem pěstitelů.

Nakysaný a zakypřený chléb je znám již asi 3500 let, důkazy pocházejí ze starého Egypta. Z Egypta před 3500 roky se bohužel nedochovaly žádné receptury. Základ však přežil: egyptský druh obilí kamut, který by mohl dnes opět získat na významu, neboť zrno obsahuje výrazně více živin, než normální pšenice.
Kamut (Triticum turgidum subsp, polonicum) patří k nejstarším druhům obilí a pochází z divoce rostoucí pšenice. Dnes se jedná o kulturní formu tvrdé pšenice. Kamut, pšenice jednozrnka i pšenice dvouzrnka patří k rodu pšenic a tyto plodiny jsou stejně jako měkká pšenice, špalda a tvrdé pšenice samostatným druhem. Zrno kamutu je dvakrát tak velké, než je normální pšeničné zrno.
V rámci projektu „Food Trends“, financovaném z fondů EU, pracují potravinářští vědci s firmami z Brém a Bremerhavenu na vývoji výroby potravin, splňujících zdravou výživu. V části projektu se zaměřují na vývoj nového postupu, jak zařadit pšenici dvouzrnku, pšenici jednozrnku a kamut do moderní výroby pečiva.
Kamut obsahuje až o 40 % více bílkovin a prokazatelně více nenasycených mastných kyselin a minerálů než moderní druhy pšenice.
Obsahuje také například o 30 až 35 % více hořčíku a zinku než jiné druhy obilí.
Kromě toho má kamut zvláště vysoký obsah stopového prvku selen.
Těsta z kamutu lze zpracovávat podobně jako žitná těsta. Svou lahodnou , ořechovou chutí je obilí vhodné pro výrobu chleba a těstovin, v nichž se jinak zpracovává pšenice nebo špalda.
Kromě vyšších nutričních hodnot, kamut také působí preventivně proti alergiím.
Další informace na: www.kamut.com/german/index.htm

Pekař cukrář, IXX, 2009, č.1, s.29

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021