Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Státní zemědělská a potravinářská inspekce obhájila certifikát ISO 9001:2000 do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

Státní zemědělská a potravinářská inspekce obhájila certifikát ISO 9001:2000

Vydáno: 18.12.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 18.12.2008.
Certifikát systému managementu jakosti dle požadavků ČSN EN ISO 9001:2001 pro „Výkon činnosti správního úřadu provádějícího státní dozor v oblasti potravin“ získala Státní zemědělská a potravinářská inspekce již v roce 2005. Každý rok na inspekci prováděla společnost BVQI dozorový audit, v rámci něhož zjišťovala, zda je nastavený systém managementu jakosti dodržován a zlepšován. V září letošního roku pak na vybraných inspektorátech i na ústředním inspektorátu SZPI probíhal recertifikační audit, jehož cílem bylo prodloužení platnosti certifikátu.

Zástupci společnosti Bureau Veritas Certification (bývalé BVQI) v rámci auditu zjišťovali, zda jsou naplňovány požadavky normy ISO 9001, legislativní požadavky a zda zaměstnanci postupují v souladu s interními předpisy SZPI. Zajímali se o plánování a vyhodnocování kontrol, zkoumali namátkově vybrané kontrolní materiály, ale prověřovali například také kalibraci měřidel používaných při kontrole nebo řízení informačního systému SZPI. Činnost inspektorů mohli sledovat přímo v terénu, neboť se zúčastnili několika kontrol; např. řešení podnětu spotřebitele. Audit byl velmi důkladný, přesto nebyly zjištěny nedostatky.

Auditoři mimo jiné také prověřovali, jak je SZPI připravena zvládnout mimořádné situace, jež by mohly nastat v případě vážného narušení bezpečnosti potravin v ČR. Ani v tomto případě však nebyly shledány závady, spíše naopak. „Můžeme konstatovat, že připravenost SZPI řešit jak krizové, tak i nestandardní situace je na mimořádně vysoké úrovni a vyplývá především ze signifikantního vědomí zodpovědnosti vycházející z platné legislativy,“ uvádí v závěrečné zprávě Ing. Jiří Vaníček z Bureau Veritas Certification.

Závěr z recertifikačního auditu byl jednoznačný – certifikát ISO 9001:2001 byl SZPI prodloužen do roku 2011.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI, 18. 12. 2008
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018