Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Status GRAS pro syntetický leucin do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Status GRAS pro syntetický leucin

Vydáno: 6.8.2010
Tisk článku
Synteticky vyrobená aminokyselina může být v USA aplikována do speciálních výživ v množství 0,5 až 3 g na porci.

Úřad FDA v USA udělil na žádost společnosti Ajinomoto Aminoscience status GRAS (Generally Recognized as Safe) synteticky připravené aminokyselině – leucin. AjiGRAS-leucin  je první syntetická aminokyselina, která může být v USA použita do mléčných a nemléčných produktů nahrazujících pokrm, sportovních a izotonických nápojů, vod obohacených  vitaminy a tyčinek nahrazujících pokrm, a sice v množství 0,5 až 3 g na porci.

Leucin je esenciální stavební aminokyselina významná pro regulaci metabolismu sacharidů a bílkovin (pro zvyšování svalové hmoty, pro hlídání hmotnosti), pro regulaci krevního tlaku a ukládání tuku v těle. Patří společně s  L-isoleucinem a L-valinem mezi tzv. aminokyseliny s rozvětveným (BCAA). O vlivu zvýšeného příjmu se vedou polemiky.


EU Food Law, 2010, č. 446, s. 23-24

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018