Bezpečnost potravin

Sterilace kombinací horké vody a mikrovln

Vydáno: 24. 3. 2010
Autor:

FDA schválil používání patentovaného kombinovaného postupu ošetření nízkokyselých potravin působením mikrovln o frekvenci 915 MHz.

Americký úřad FDA schválil novou metodu sterilace nízkokyselých potravin za použití mikrovln. V porovnání s tradičními metodami umožňuje nová metoda vyvinutá týmem výzkumníků z Washingtonské univerzity prodloužení trvanlivosti, zlepšení nutriční kvality a chuti a vůně. Při této mikrovlnné sterilaci se balená potravina ponořuje do horké vody pod tlakem a zároveň se působí mikrovlnami o frekvenci 915 MHz, které pronikají hlouběji než mikrovlny o frekvenci 2450 MHz používané v domácích mikrovlnkách. K inaktivaci patogenních a škodlivých mikroorganismů dojde během 5 až 8 minut. Postup byl patentován v říjnu 2006 po více než desetiletém výzkumu. Další tři roky trval vývoj semi-kontinuálního systému, shromažďování technických údajů a mikrobiologické posouzení.


Food Technology, 2009, č. 12, s. 10