Bezpečnost potravin

Stevia – sladidlo bez kalorií má zelenou

Vydáno: 20. 8. 2010
Autor:

Po potrvrzení EFSA o bezpečnosti steviových glykosidů pro použití v potravinách a nápojích plánují potravinářské koncerny v příštích měsících zásobit evropské trhy výrobky slazenými tímto přírodním nekalorickým sladidlem.

Rostlina stevia sladká (Stevia rebaudiana) zatím není příliš známa, brzy se to však může změnit. Potravinářské koncerny jako Coca-Cola, Cargill a Danone sázejí stále více na tuto nekalorickou náhradu cukru a očekávají miliardové zisky.
Stevia, nazývaná také sladký keř nebo medové lístky, je až 1 metr vysoká, víceletá rostlina, v jejíchž listech se tvoří tzv. steviolglykosidy, které jsou ve srovnání se sacharózou přibližně 200krát sladší. Steviolglykosidy patří mezi sladidla, která mohou zajistit sladkou chuť a na rozdíl od cukru nezvyšují energetickou hodnotu.
Proč se ale toto rostlinné sladidlo již dávno nepoužívá? Důvodem byla zákonná nařízení, která žadatelé dosud nemohli splnit. Dnes však již potravinářský průmysl očekává pro steviolglykosidy nové odbytové cesty. Vzniká gigantický trh, což dokládají následující fakta:
  • 14. dubna Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal pozitivní hodnocení stevie. V následujících měsících je možné počítat v zemích EU s uvolněním tohoto přírodního sladidla.
  • Společnost Danone chce stevii cíleně používat do svého nového ovocného jogurtu pro zákazníky hlídající si štíhlou linii.
  • Společnosti Coca-Cola a Pepsi již v USA používají steviová sladidla do limonád „Sprite-Green“.
Top Agrar, 2010, č. 7, s. 37