Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Strategie boje proti nemocem z potravin ve Velké Británii do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Strategie boje proti nemocem z potravin ve Velké Británii

Vydáno: 10.6.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Strategie FSA pro období 2010–2015. Prioritou je kampylobakter.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) oznámil, že jeho hlavní prioritou v oblasti bezpečnosti potravin bude vypořádat se v příštích pěti letech s kampylobakterem.
V návrhu “Strategie nemocí z potravin, plán snižování všech typů otrav z potravin ve Velké Británii do roku 2015” se uvádí, že zvýšený výskyt otrav způsobených kampylobakterem, který se nachází u syrových kuřat, je největším problémem v souvislosti s bezpečností potravin ve Velké Británii.
FSA uvádí, že pro úspěšné řešení problému bude zapotřebí úzká spolupráce FSA a potravinářských subjektů ve Velké Británii. Bude nutné se dohodnout na nových intervenčních opatřeních v rámci potravinového řetězce.
Podle nejnovější studie FSA bylo 65 % syrových kuřat zakoupených v tržní síti kontaminováno kampylobakterem. Odhaduje se, že se v Anglii a Walesu každoročně objeví 300 tisíc případů otrav z potravin.
V souvislost s kampylobakterem FSA navrhuje tato opatření:
– úzce spolupracovat s potravinářským průmyslem ve Velké Británii s cílem vyzkoušet nová intervenční opatření na farmách, na jatkách a v maloobchodě;
– snižovat počet kampylobakterů u kuřat a pro rok 2015 stanovit nové cílové hodnoty;
– osvětou napomáhat ochraně spotřebitelů; spotřebitelé by měli vědět o riziku z křížové kontaminace při manipulaci se syrovými kuřaty a nedostatečné tepelné úpravě.
 
Strategie nemocí z potravin se vedle kampylobakteru zabývá i jinými rizikovými faktory. Strategie FSA je nyní v připomínkovém řízení.
 
Zdroj: FSA
 
Kuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózy
Campylobacter sp. a kampylobakteriózy
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021