Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Studie zkoumající příčiny černání karotky do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Studie zkoumající příčiny černání karotky

Vydáno: 23.6.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Šárka Vondrášková
Britští výzkumníci realizovali projekt, který zjišťoval příčiny černání karotky způsobeného viry, které přenášejí mšice.

     Po získání výsledků projektu britské organizace HDC (Horticultural Development Council) ukazujících, že vnitřní černání u karotky je spojeno s viry virové strakatosti mrkve (CMD - carrot motley dwarf complex), může karotka vyžadovat bedlivější sledování.

     Tato studie učinila závěr, že vnitřní černání karotky není spojeno s virem PYFV (parsnip yellow fleck virus) – semipersistentním virem přenášeným mšicemi, proti němuž je zaměřena většina současných ochranných opatření proti mšicím u karotky.

     Namísto toho zjistila, že vnitřní černání je spojeno s přítomností virů CMD – nejobvykleji v kombinacích zahrnujících virus CMoV (carrot mottle virus).

     Výzkumníci byli vyzváni, aby uskutečnili projekt pod názvem „Symptomatic survey of virus complexes“ poté, kdy pěstitelé začali trpět významnými ztrátami plodiny vyplývajícími z této situace.

     Poradci pro karotku zjistili, že tato situace byla evidentní u regionálního viru „hot spots“ a ukázala se navíc v listových symptomech a krnění kořenů.

     Projekt HDC se proto zaměřil na určení rozsahu tohoto problému a virů, které byly s tímto spojeny. Konzultant na kořenové plodiny řekl, že zjištění projektu byla významná kvůli persistentní povaze virů CMD. Mšice přenášející CMD viry zůstávají infekční po celý svůj život. Proto programy ochrany proti mšicím – pro potlačování obou virů CMD a PYFV – budou muset být modifikovány. Bude třeba prodloužit období ostražitosti s rozsáhlejším sledováním aktivity mšic pro rozhodování na základě integrované ochrany proti škůdcům.

Horticulture Week, 2011, 29 April, s. 25
http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018