Bezpečnost potravin

Sůl v masných výrobcích – Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021

Vydáno: 12. 2. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.

V rámci výzkumné činnosti SZÚ−CZVP bylo analyzováno 109 vzorků masných výrobků (MV). Cílem bylo zjistit, kolik soli jednotlivé MV obsahují, jak se liší vybrané skupiny MV mezi sebou, zda obsah soli v MV odpovídá deklarované hodnotě a jak se mění obsah soli při kulinární úpravě. Dalším cílem bylo také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV (vztaženo na průměrnou spotřebu v obvyklé dietě dle SISP04) přispívala k plnění denního doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Výzkumný záměr navazuje na dlouhodobou snahu SZÚ−CZVP o snižování soli v potravinách a pokrmech.

Všechny detaily k MV a soli naleznete v technické zprávě AHEM:

 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock