Bezpečnost potravin

Sůl v pečivu – Technická zpráva AHEM 2-2020

Vydáno: 14. 10. 2020
Autor: CZVP SZÚ

Výsledky průzkumu Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Přemíra soli ve stravě představuje nemalá zdravotní rizika. Na celkovém přívodu soli v obvyklé dietě má velký podíl pečivo. V roce 2019 proto realizovalo Centrum zdraví, výživy a potravin SZÚ průzkum, jehož předmětem bylo stanovit obsah soli v běžně prodávaném pečivu. Výsledky průzkumu by se mohly stát vodítkem pro spotřebitele a zároveň by mohly posloužit jako podklad k otevření diskuze o národních doporučeních, uvádění obsahu soli na cenovce u nebaleného pečiva, případně o stanovení limitů pro maximální obsah soli v pekárenských výrobcích. Snížení soli v pečivu by mohlo mít zásadní zdravotní přínos pro zdraví českého obyvatelstva.

AHEM_2_2020.pdf AHEM_2_2020.pdf (2.48 MB 14.10.2020 10:43)

J.Ruprich, CZVP SZÚ, 14.10.2020

 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock