Bezpečnost potravin

SunActive FE: přísada vyrobená pomocí nanotechnologie

Vydáno: 14. 6. 2007
Autor: pospisilova

Potravinářská přísada určená k obohacování potravin železem. Vlastnosti výrobku změněné nanotechnologií.

Specialista na výrobu potravinářských přísad v Japonsku Taiyo Kagaku zvýšil dlouhodobě prodej svých přísad inovovaných pomocí nanotechnologie ke zvýšení jejich využitelnosti v živém organismu a ke zlepšení jejich funkčních vlastností. Firma tak má patentován široký sortiment minerálních látek, vitaminů a doplňků stravy.
Jedním z posledních úspěchů firmy Taiyo je výrobek SunActive® FE. Jde o jedinečný systém přívodu železa do těla. Nový výrobek již získal řadu mezinárodních ocenění. Použitím nanotechnologie se překonává řada problémů, které tradiční forma železa představuje pro průmysl.
Hlavní výhody SunActive®FE jsou:
* úplná dispergovatelnost v tekutých recepturách,
* neprojevuje se nepříjemná chuť železa,
* vysoká biologická využitelnost,
* značná neutrálnost k trávicímu traktu.
Nerozpustné železo se u výrobku SunActive® FE disperguje v tekutinách bez jakéhokoliv vysrážení. Odolává teplu, soli, pH a oxidaci a nemá vliv na barvu konečného výrobku. Přísada lze použít do výrobků typu: mléko, sýr, nápoje pro sportovce.
Uvádí se, že SunActive® FE je jednou z přísad, k jejichž výrobě se použila nanotechnologie. Extrémně malá velikost částic výrobku má za následek, že se chová v lidském těle zcela odlišně. Byla provedena a publikována řada studií, které dokazují, že se v důsledku této malé velikosti částic přísady rychle absorbují a to má za následek jejich značně vyšší biologickou využitelnost.
Firmu Taiyo Kagaku v Austráliii zastupuje firma Ingredient Resources Pty Ltd.