Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Suplement s červenou rýží nepatří mezi „novel foods“ do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Suplement s červenou rýží nepatří mezi „novel foods“

Vydáno: 12.4.2010
Tisk článku
Belgický doplněk s rýží fermentovanou červenou plísní může přijít na trh a nejedná se o  potravinu nového typu, protože v Itálii byl prodáván již před platností nařízení 258/97/ES.

Zástupci Belgie vnesli v lednu 2010  na program Stálého výboru pro potraviny (SCFChAH) otázku, zda se v případě rýže fermentované vláknitou houbou Monascus purpureus jedná o potravinu nového typu. Belgická inspekce totiž blokovala uvedení na trh doplňku s fermentovanou červenou rýží s ohledem na to, že nemá statut potraviny nového typu. S výrobou tohoto suplementu se začalo až po 15. květnu 1997, tzn. v době platnosti nařízení 258/97/ES o „novel foods“.

Zástupci Itálie potvrdili, že červená rýže jako suplement byla na trhu v Itálii již předtím, než vstoupilo v platnost nařízení 258/97/ES. Evropská  komise proto rozhodla, že pokud je červená rýže použita jako doplněk stravy, nejedná se o potravinu nového typu.


EU Food Law, 2010, č. 424, s. 18


Poznámka

Červená rýže získaná účinkem plísně Monascus purpureus je přirozeným zdrojem monakolinů, tj. skupiny látek obsažených v některých farmaceutických preparátech, o kterých se zjistilo, že snižují hladiny cholesterolu a triacylglycerolů, a chrání tak srdce před  onemocněním.


Předcházející informace
:

Evropský soudní dvůr nestanovil jasnou mez mezi suplementem a léčivem

Snižování cholesterolu červenou fermentovanou rýží

Varování před červenou rýží

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018