Bezpečnost potravin

Sušené švestky pro lepší trvanlivost

Vydáno: 8. 2. 2008
Autor:

Přídavek prášku ze švestek do řady potravin přispěje k prodloužení trvanlivosti, zvýšení nutriční hodnoty, snížení obsahu tuku a energie, zlepšení senzorických vlastností a snížení GI.

Sušené švestky mají v potravinářství široké uplatnění. Obsahují velké množství vlákniny, jsou přirozeným zdrojem sorbitolu (pomáhá zachovat vláčnost vzhledem k udržování vlhkosti), mají vysoký obsah kyseliny jablečné, nízký GI, vykazují výraznou antioxidační aktivitu a příznivě ovlivňují trávení. Výzkum řízený USDA prokázal vliv obsažených fenolických sloučenin na trvanlivost a antimikrobiální účinky.
K aplikaci sušených švestek do potravin může být použit např. prášek z celých plodů sušených švestek, do nějž bylo přimícháno 1 % stearátu vápenatého proti hrudkovatění. Typické použití prášku ze sušených švestek znamená rehydrataci se dvěma díly tekutiny. Přichází v úvahu cenově efektivní použití do masných výrobků (antioxidant), pekařských a cukrářských výrobků, snacků, omáček a marinád, a sice za účelem prodloužení trvanlivosti, zvýšení nutriční hodnoty, snížení obsahu tuku a energie, zlepšení senzorických vlastností (aroma, barva, konzistence) a snížení GI.
Prepared Foods, 177, 2008, č. 1, s. 148
Další informace
USDA Commodity Food Fact Sheet (Nutriční informace USDA)