Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Svět "na modro" - včetně potravin do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Svět "na modro" - včetně potravin

Vydáno: 11.3.2013
Tisk článku
Autor: Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.
Informace SZÚ k dennímu příjmu barviva patentní modř V (E 131).

Nedávno byl zpřísněn toxikologický limit (ADI) na potravinářské barvivo známé jako patentní modř V (E131). Současná hodnota denního akceptovatelného přívodu na 1 kg. tělesné hmotnosti a den byl snížen na 5 mg (každý den, po dobu celého života). Zpřísnění vždy evokuje otázku, jak je na tom náš spotřebitel. Výsledky studie prováděné před nedávnou dobou na CZVP SZÚ dokladují, že tato hodnota není překračována u našich dětí ve věku 4-10 roků, které často barevné potraviny preferují. 95% z nich nepřekračuje denní přívod 3,8 mg. Ani tato informace ale není signálem, proč by měl konzument snižovat pozornost při výběru potravin. Nezapomínejme, že čerstvé, přirozené a minimálně zpracované potraviny jsou obvykle ty nejlepší pro naše zdraví.   

Zdroj:  SZÚ

 

Související informace:
Stanovisko EFSA na bezpečnost barviva patentní modř V (E 131)

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021