Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek SVS ČR: Drůbeží maso je zdravotně nezávadné do kategorie

TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

SVS ČR: Drůbeží maso je zdravotně nezávadné

Vydáno: 4.2.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 3.2.2010.
SVS ČR vyhodnotila cílenou kontrolní akci „Drůbež 2009“: „Drůbeží maso na trhu je zdravotně nezávadné“. Smutné by bylo, kdybychom zjistili opak, byť jen v několika málo případech.

Kontrolní akce, která probíhala na celém území ČR v prosinci loňského roku, byla zaměřena na kontrolu obsahu vody v zmrazených a hluboce zmrazených kuřatech, na kontrolu absorpce vody během chlazení a na kontrolu povinné evidence na porážkách a totéž se týkalo porcoven, do kterých směřovaly zásilky z členských i nečlenských zemí EU. Laboratorní vyšetření vzorků se uskutečňovala ve státních veterinárních ústavech v Praze, Jihlavě a v Olomouci.

Celkem 25 kontrol se týkalo drůbežích porážek. Nevyhověl jediný vzorek krůtího masa kvůli vyššímu obsahu vody (nešlo o zdravotní závadnost). Druhý zjištěný nedostatek se týkal závady ve vedení  dokumentace provozovatele potravinářského podniku.

Celkem 82 kontrol se uskutečnilo v porcovnách, které zpracovávají drůbeží maso ze zemí EU i mimo Unii. Zde byly prověřeny zásilky kuřecího masa z Německa, Polska, Holandska, Slovenska, Dánska a Rumunska. Ani zde nebyl zjištěn případ ohrožení zdraví lidí, nicméně tři zjištěné případy se opět týkaly vyššího než povoleného množství obsažené vody. Šlo o dvě nevyhovující zásilky kuřecích stehen z Polska, z důvodu, že se jednalo o čerstvé maso a výsledky byly doručeny po datu spotřeby, nebylo možné zásilky vrátit. Třetí zásilkou byly kuřecí zadní čtvrtky hluboce zmrazené z Holandska, 330 kg bylo provozovatelem určeno k likvidaci v asanačním podniku.

Za zjištěné nedostatky příslušné krajské veterinární správy uložily v souladu s veterinární legislativou sankce, tj. pokuty příkazem a zahájily správní řízení.

Z prosincové kontroly je zřejmé, že drůbeží maso uváděné na trh splňuje podmínky zdravotní nezávadnosti, nicméně pokud se problémy vyskytnou, tak se zpravidla týkají vyššího než povoleného množství vody. Státní veterinární dozor se bude obdobným kontrolám věnovat i v roce 2010.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Kuřecí maso hlavním zdrojem kampylobakteriózy
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021