Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek SVS dosud nařídila či nařídí mimořádná veterinární opatření 12 příjemcům zásilek drůbežího masa do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SVS dosud nařídila či nařídí mimořádná veterinární opatření 12 příjemcům zásilek drůbežího masa

Vydáno: 22.5.2019
Tisk článku
Autor: SVS
Tisková zpráva SVS ze dne 22. 5. 2019

Státní veterinární správa (SVS) dosud na základě zjištění přítomnosti salmonel v drůbežím mase nařídila či nařídí individuální mimořádná veterinární opatření (MVO) celkem dvanácti příjemcům zásilek masa ze zahraničí. Ve všech případech se jednalo o maso původem z Polska.

Příjemci zásilek, u nichž byly salmonely vyšetřením prokázány, musí po dobu platnosti MVO vyšetřovat všechny další zásilky drůbeže ze stejné země, odkud pocházela zdravotně závadná zásilka, na přítomnost salmonel. Až po obdržení vyhovujícího výsledku z akreditované laboratoře mohou maso uvolnit na trh. Se všemi příjemci závadných zásilek bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Na výše uvedeném postupu se zástupci SVS domluvili 18. dubna s ministrem zemědělství Miroslav Tomanem. Důvodem byly opakované nálezy salmonel v drůbežím mase v průběhu jara. Opatření nejsou plošná, cílí na konkrétní subjekty, u nichž je vyšší riziko výskytu salmonel v mase.

Od 18. dubna byly salmonely detekovány u dvanácti příjemců zásilek drůbežího masa v celkovém množství přes 16 tun. V jedenácti případech se jednalo o kuřecí maso, v jednom případě o maso krůtí. Ve všech případech byly výsledky vyšetření k dispozici až po uplynutí data spotřeby.

Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin.

 

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS


Foto: Shutterstock

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018