Bezpečnost potravin

SVS na jihu Čech odhalila zdravotně závadné kuřecí maso pro výrobu kebabů

Vydáno: 16. 6. 2021
Autor: SVS

Výsledek kontroly SVS

Inspektorky Státní veterinární správy z Jihočeského kraje zjistily, že kuřecí maso, pocházející z Polska, které bylo použito k výrobě bezmála 1,5 t kuřecích kebabů, obsahovalo salmonelu.

Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné na Strakonicku odebraly vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele. Následné vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha v mase detekovalo bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit u konzumenta nepříjemné průjmové onemocnění – salmonelózu. Kontrola zjistila, že kuřecí maso bylo v průběhu vyšetřování, které trvá několik dní, výrobcem zpracováno do masných polotovarů, z nichž následně provozovny občerstvení připravují u části spotřebitelů velmi oblíbené kebaby. Všechny polotovary byly v době ukončení vyšetření ještě na skladě, žádný z nich nebyl uvolněn na trh.

Inspektorky všechny homole masných polotovarů znehodnotily barvou. Celá zdravotně závadná šarže bude na náklady provozovatele předána k likvidaci do asanačního podniku. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, v němž mu za porušení legislativy hrozí pokuta ve výši až 50 mil. Kč.
 

Zdroj: SVS  

Znehodnocený kebab

Homole kebabu