Bezpečnost potravin

SVS na Pardubicku zachytila přes tunu potravin přepravovaných při nevyhovující teplotě

Vydáno: 22. 10. 2018
Autor: SVS

Informace SVS ze dne 22. 10. 2018

Pracovníci Celního úřadu pro Pardubický kraj při své kontrole v okrese Svitavy zastavili vozidlo přepravující potraviny živočišného původu, které bylo následně odveleno do areálu celního úřadu Svitavy. Ke kontrole přizvali inspektora SVS. Následná veterinární kontrola zjistila, že vozidlo nebylo vybaveno chladicím zařízením a výrobky byly přepravovány za nevyhovující teploty + 18 °C, která nezaručí jejich zdravotní nezávadnost.

Přepravní prostor vozidla byl navíc ve znečištěném stavu. Konkrétně se jednalo o 310 kg balení jogurtu, 310 kg majonézy, 30 kg sýru v láku a 265 kg hovězího kebabu – vše původem z Německa. Vozidlo rovněž vezlo 405 kg kuřecího kebabu polské provenience. Živočišné potraviny byly transportovány společně s dalšími výrobky neživočišného původu.

Vzhledem k tomu, že nebyly dodrženy teplotní a hygienické podmínky přepravy a nešlo tudíž garantovat zdravotní nezávadnost přepravovaných živočišných produktů, veterinární inspektor zásilku o celkové hmotnosti 1320 kg na místě obarvením znehodnotil a nařídili její likvidaci v asanačním podniku na náklady přepravce. Provozovateli přepravy za prokázané porušení platných předpisů může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše 50 mil. Kč.

Zdroj: SVS