Bezpečnost potravin

SVS nařídila stáhnout zásilku tuňáka ze Španělska kvůli obsahu histaminu

Vydáno: 30. 5. 2016
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS ze dne 27. 5. 2016.

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu zásilku zmražených filet z tuňáka žlutoploutvého ze Španělska kvůli zvýšenému obsahu histaminu. SVS informaci o přítomnosti závadné ryby na českém trhu obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Celkem bylo do ČR dodáno více než 300 kg ryby. Při kontrole u příjemce v Chrášťanech u Prahy, provedené 23. května 2016, bylo zjištěno, že sklad dosud opustila nadpoloviční většina zásilky. V současné době je prodané zboží stahováno od odběratelů. Po dokončení stahování bude rybí maso vráceno do země původu, nebo neškodně zlikvidováno. Za uvedení závadného produktu na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Do firmy z Chrášťan u Prahy zabývající se především zásobováním gastronomických zařízení, byly dle oznámení RASFF dodány v průběhu března a dubna celkem dvě dodávky filet z tuňáka v celkovém množství 303,85 kg. Veterinární kontrola 23. května 2016 zjistila, že prodáno (v převážně většině registrovaným odběratelům) bylo 182,43 kilogramů výrobku. Distribuci zbývajících 121,42 kilogramů filet kontrolovaný subjekt pozastavil na základě předchozí informace od dovozce, jímž byla italská firma. Maso bylo v době kontroly již umístěno na samostatné paletě a označeno štítkem „Neexpedovat“. V současné době probíhá stahování produktu od firem, které výrobek odebraly.

Histamin patří mezi tzv. biogenní aminy. Vzniká působením bakterií z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje v určitém množství přirozeně i v lidském těle. Nadměrný obsah histaminu v potravinách však může způsobit onemocnění, provázené svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Tuňák patří mezi druhy ryb, u nichž je riziko nadměrného množství nejvyšší. Riziko roste především při nedostatečném zchlazení ulovených ryb, nesprávném skladování či nevhodné tepelné úpravě. Z výše uvedených důvodů evropská legislativa stanovuje maximální množství látky u vybraných druhů ryb. SVS dodržování tohoto limitu v rybách v rámci státního veterinárního dozoru pravidelně kontroluje.

 

Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS