Bezpečnost potravin

SVS představila svou aktuální činnost na Lenfeldových a Höklových dnech

Vydáno: 21. 10. 2019
Autor: SVS

Tisková zpráva SVS

Společně s Fakultou veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU) již tradičně Státní veterinární správa (SVS) spolupořádá mezinárodní konferenci zaměřenou na zdravotní nezávadnost a kvalitu potravin s názvem Lenfeldovy a Höklovy dny. Výjimkou není ani letošní rok, kdy se dvoudenní akce konala 16. a 17. října v aule VFU.

Jan Váňa, ředitel odboru veterinární hygieny SVS, který na konferenci vystoupil, se ve svém příspěvku zaměřil na nejintenzivnější letošní potravinovou kauzu – výskyt salmonel v polském mase. Bakterie se nejdříve objevila v hovězím a posléze i drůbežím mase. Další pracovníci SVS se dotkli několika problematik hygieny potravin jako je např. zpracování mléka v minimlékárnách nebo šetření salmonelových epidemií obecně z pohledu veterinárního dozoru.

SVS a VFU dlouhodobě intenzivně spolupracují a mezi hlavní body společných aktivit obou institucí patří především atestace veterinárních inspektorů, realizace praxe studentů VFU na krajských veterinárních správách nebo společná vědecká činnost. Pracovníci SVS jsou členy vědecké rady Fakulty veterinární hygieny a ekologie a podílejí se na řízení a hodnocení kvality činností na fakultě. Veterinární lékaři SVS rovněž vedou přednášky v rámci státnicových bloků a jsou členy zkušebních komisí při státních zkouškách a obhajobách dizertačních prací.

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS