Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Symposium „Maso ve výživě“ v Bernu do kategorie

Výživová doporučení > Výživová doporučení> Výživa - Archiv> Výživa - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv
Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

Symposium „Maso ve výživě“ v Bernu

Vydáno: 16.3.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Kritický přístup k výživovým vlastnostem masa je neoprávněný, dnešní libové maso z hlediska obsahu a složení tuků vyhovuje správné výživě.
Podle prof. Honikela z německého Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny, který vystoupil na symposiu "Maso ve výživě“ pořádaném svazem „Schweizer Fleisch“ 15. listopadu 2006 v Bernu přetrvává nesprávné mínění o výživových vlastnostech masa i proto, že jsou používány zastaralé tabulky s údaji o obsahu a složení tuku. Ve skutečnosti je dnes maso stále libovější, obsahuje 1 až 3 % tuku, který je z více než 50 % tvořen nenasycenými mastnými kyselinami. Živočišný tuk je přirozenou součástí potravin stejně jako tuk rostlinný.
Podle Dr. Colombaniho z Úřadu pro zemědělské a potravinářské vědy z Zürichu není podložené často používané tvrzení o souvislosti cholesterolu z živočišných tuků a rizika vzniku srdečně cévních chorob. Pouze před nasycenými tuky je třeba dávat pozor.
Prof. Stender z Dánska upozornil na úspěch, kterého se v Dánsku dosáhlo předpisem z r. 2004, že trans-mastné kyseliny mohou tvořit jen 2 % z přítomných tuků. Splnění tohoto předpisu nebylo na úkor dostupnosti, ceny ani kvality příslušných výrobků.
Zůstává otázkou, zda povědomí o zařazení masa mezi tučné potraviny vede k jeho odmítání spotřebiteli. Zdá se, že i u vegetariánů (ve Švýcarsku jich jsou asi 3 %) převládají při odmítání masa spíše jiné než výživové důvody.
Pokud jde o chuť masa, která se snižováním obsahu tuku v mase mění, je třeba vědět, že hlavní podíl chuti masa (příchuť „umami“, slané a mírně kyselé složky) vzniká z libové svaloviny, charakteristická druhová chuť masa je dodávána tukem.
Lebensm. Technol., 39, 2006, č. 12, s. 6
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021