Bezpečnost potravin

Syrovátka na konferenci „Wheyvolution“

Vydáno: 15. 1. 2009
Autor:

Informace z konference konané v září 2008 v Paříži.

Ve dnech 7. až 9. září 2008 se v Paříži (v CNIT, La Défence) konala již pátá mezinárodní konference o syrovátce („5th International Whey Conference“) označovaná „WheyVolution“. Evropská asociace pro syrovátkové produkty (European Whey products Association = EWPA) a Americký institut pro mléčné produkty (American Dairy Products Institute = ADPI) pořádají takovou akci každé tři roky, střídavě v Evropě a v USA. Páté konference se zúčastnilo přes 600 odborníků z celého světa. Konference probíhala paralelně ve dvou plenárních a  šesti speciálních sekcích po dva dny.
Nejvýznamnější společnosti, které se na výzkumu syrovátky a především jejích bioaktivních složek podílejí (Nestlé, Lactalis, DMV Campina, instituty pro výzkum trhu a instituty amerických univerzit), publikovaly již přes 700 vědeckých článků (18 % z nich se týká nových výrobních technik) a mají na tato témata řadu patentů (např. nový membránový systém GEA Microformula americké společnosti Hilmar Cheese Co).
Výrobky s přídavkem látek ze syrovátky mívají při označování přívlastek „s přidanou hodnotou“ („Additional value“), v Německu „wellness“. Tyto látky bývají nejčastěji přidávány kvůli tvorbě svaloviny, prevenci kardiovaskulárních chorob (peptidy), hubnutí (při snížení příjmu sacharidů) a zachování duševního zdraví. Na rozdíl od jednoznačné propagace rostlinných bílkovin, bývá mléko někdy z výživového hlediska zpochybňováno, i když se jedná o základní stravu savců. Hlavní rozdíl mezi rostlinnými a syrovátkovými bílkovinami spočívá v tom, že jen syrovátkové jsou glykosylované (na různých pozicích), což se projevuje v příznivějších funkčních vlastnostech.
Podle zprávy DMV International tvoří 75 % trhu se syrovátkou syrovátka z Evropy a USA, přičemž 96% pochází z výroby sýra a 4 % z výroby kaseinu. Růst vykazuje především výroba bílkovinných koncentrátů (WPC), kde se na WPC 80 (v přepočtu na jednotku) spotřebuje desetkrát více syrovátky než na standardní sušenou syrovátku. Růst cen syrovátky může brzy znamenat odklon krmivářského průmyslu od této suroviny a jeho zaměření na jiné zdroje.
6. mezinárodní konference o syrovátce se bude konat v r. 2011 v Chicagu.

European Dairy Magazine, 2008, č. 6, s. 4, 6