Bezpečnost potravin

Syrovátková bílkovina a zdravotní tvrzení

Vydáno: 17. 5. 2006
Autor:

V USA bylo zamítnuto tvrzení o vlivu částečně hydrolyzované syrovátky na snížení alergie u kojenců na kojenecké výživě.

Firma Nestlé USA požádala Úřad pro potraviny léky v USA (US FDA) o vydání souhlasu týkajícího se kvalifikovaného zdravotního tvrzení pro kojeneckou výživu: “Kojení je nejlepší způsob výživy kojenců. Výsledky nejnovějšího klinického výzkumu ukazují, že u zdravých kojenců s rodinnou anamnézou alergie, příjem 100% částečně hydrolyzované syrovátkové bílkoviny snižuje riziko symptomů potravinové alergie, zejména alergické kožní vyrážky, pokud se použije místo výživy na bázi neporušené bílkoviny (whole protein) kravského mléka”.

Podle FDA neexistují v současné době spolehlivé vědecké důkazy pro toto tvrzení a žádost firmy Nestlé byla 11. května 2006 zamítnuta.

 

Vyjádření FDA