Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Syrové mléko: Jaká jsou rizika? do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA

Syrové mléko: Jaká jsou rizika?

Vydáno: 21.1.2015
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin posoudil rizika související s konzumací syrového mléka

Syrové mléko může obsahovat nebezpečné bakterie, které mohou způsobit vážná onemocnění. Dodržování zásad správné hygienické praxe na farmách je klíčové pro snížení kontaminace syrového mléka, zatímco dodržení chladícího řetězce je důležité k zabránění či zpomalení růstu bakterií v syrovém mléce. Nicméně pouze tyto praktiky rizika zcela neodstraní. Převaření syrového mléka před jeho konzumací je stále nejlepší cestou, jak zničit mnoho bakterií, které mohou člověku uškodit.
Zájem o konzumaci syrového mléka v EU roste, protože lidé věří v jeho příznivé účinky na zdraví. Podle platných hygienických předpisů EU mohou členské státy zakázat či omezit uvádění na trh syrového mléka určeného k lidské spotřebě. Prodej syrového mléka prostřednictvím mlékomatů je v některých zemích povolen, ale spotřebitelé jsou instruováni o důležitosti převaření syrového mléka před jeho konzumací.
Odborníci z Vědeckého panelu pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (Scientific Panel on Biological Hazards EFSA (BIOHAZ)) ve svém stanovisku o rizicích pro veřejné zdraví souvisejících se syrovým mlékem došli k závěru, že syrové mléko může být zdrojem zdraví škodlivých bakterií – zejména rodů Campylobacter, Salmonella a shiga toxin produkující Escherichia coli (STEC).
Vědecký panel nebyl schopen kvantifikovat rizika pro veřejné zdraví spojená s konzumací syrového mléka v EU s ohledem na chybějící data. Nicméně podle dat členských států o výskytu onemocnění z potravin v letech 2007 – 2013 souviselo 27 epidemií s konzumací syrového mléka.
Většina z nich, 21, byla způsobena bakteriemi rodu Campylobacter, jedna byla způsobena bakteriemi rodu Salmonella, dvě STEC a tři virem klíšťové encefalitidy (TBEV).  Většinu epidemií způsobilo syrové kravské mléko, několik jich bylo způsobeno syrovým kozím mlékem.
"Je potřeba zlepšit komunikaci směrem ke spotřebitelům o nebezpečích a opatřeních spojených s konzumací syrového mléka“, říká John Griffin, předseda BIOHAZ panelu.
Kojenci, děti, těhotné ženy, staří lidé a ti, kteří mají oslabenou imunitu, jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění po konzumaci syrového mléka.

Vědecké stanovisko naleznete na webu EFSA. 

Zdroj: EFSA: Raw drinking milk: what are the risks?

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018