Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek SZPI: Kontroly dětských přesnídávek neodhalily vážnější nedostatky do kategorie

TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

SZPI: Kontroly dětských přesnídávek neodhalily vážnější nedostatky

Vydáno: 18.9.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Tisková zpráva SZPI ze dne 18.9.2008.
Kojenci a děti do tří let věku jsou vnímáni jako citlivá skupina konzumentů, proto se na potraviny určené pro tuto skupinu vztahují specifické požadavky na bezpečnost, jakost i označování. Kontrole jejich dodržování věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce zvýšenou pozornost. V letošním roce dosud inspekce hodnotila 255 vzorků dětských přesnídávek, příkrmů a nápojů. Odebírány byly vzorky všech druhů přesnídávek, příkrmů (zeleninové, masozeleninové, polévky atd.) a nápojů, a to českého i zahraničního původu. Hodnoceny byly přesnídávky v bio kvalitě i přesnídávky prodávané v některých drogériích.

Kontrolována byla především bezpečnost, ale také jakost. Zjišťovalo se, zda výrobky neobsahují kontaminující látky, nadměrné množství soli, zda skutečná energetická hodnota výrobku a obsah vitaminů, bílkovin, tuků a sacharidů odpovídá množství deklarovanému na obale. V neposlední řadě inspektoři kontrolovali, zda výrobci uvádějí na obalech všechny údaje, které jim předepisuje legislativa, či zda jsou dodržovány podmínky skladování.

Požadavkům právních předpisů nevyhovělo pouze čtrnáct vzorků. Žádný z nedostatků se však netýkal bezpečnosti výrobku -  nebyl zjištěn výskyt žádných cizorodých látek. U žádného z vzorků se také neprokázal vyšší obsah soli. Ve většině případů se jednalo o chyby v označování, popř. absenci označení v českém jazyce, ve čtyřech případech obchodník přesnídávky skladoval ve vyšších teplotách, než stanovil výrobce. Pouze tři vzorky nevyhověly požadavkům na jakost - u jednoho výrobku byla naměřena nižší energetická hodnota, než výrobce uváděl na obale, u dalšího bylo zjištěno méně bílkovin a jeden uváděl nesprávnou energetickou hodnotu i množství sacharidů. Ve všech případech však byly rozdíly mezi naměřenými a deklarovanými hodnotami nepatrné. Výrobci těchto tří nevyhovujících vzorků navíc již přesnídávky přeznačily a pro další šarže připravily nové opravené etikety.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021