Bezpečnost potravin

SZPI nařídila stažení hořkých piniových oříšků

Vydáno: 1. 7. 2011
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 1. 7. 2011.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z oběhu několik šarží výrobků, které obsahovaly piniové oříšky. Podle zjištění inspektorů způsobovaly při konzumaci tzv. „pine mouth syndrome“, tedy stav nepříjemných chuťových vjemů, které mohou přetrvávat i několik dnů až týdnů po konzumaci.

Nevyhovující jádra borovice pínie původem z Číny byly v ČR baleny a distribuovány společnostmi POEX Velké Meziříčí a.s. a VEGA PROVITA, s.r.o. Jde o tyto výrobky:

Obchodní název:

Datum minimální trvanlivosti:

Hmotnost balení:

Výrobce:

Piniové oříšky

30.4.2012

50g      

VEGA PROVITA, s.r.o.

Piniové oříšky

27.6.2011, 28.7.2011, 7.9.2011, 10.11.2011, 15.12.2011, 18.1.2012, 25.2.2012

3x100g

POEX Velké Meziříčí a.s.           

Směs semínková

5.3.2011, 6.7.2011, 3.8.2011, 2.11.2011, 23.11.2011, 2.12.2011, 9.12.2011, 11.1.2012

100g

POEX Velké Meziříčí a.s

Pinie

8.11.2011

500g

POEX Velké Meziříčí a.s

Pinie

6.7.2011

50g

POEX Velké Meziříčí a.s

Piniové oříšky

4.8.2011

250 g

POEX Velké Meziříčí a.s

Za normálních okolností mají tato semínka, běžně nazývaná piniové oříšky nebo piňoli, nasládlou pryskyřičnou chuť. Konzumují se syrová či pražená, přidávají se do cukrářských výrobků, nádivek a omáček a jsou též jednou z přísad v oblíbeném italském pestu.

Po požití semínek vyvolávajících „pine mouth syndrome“ začne konzument pociťovat zvláštní a nepříjemné chuťové vjemy. K tomu obvykle nedochází okamžitě po snězení piniových oříšků, ale až s mnohahodinovým zpožděním. Hořká kovová chuť v ústech se zintenzivňuje při konzumaci jiných pokrmů a nápojů, zejména sladkých. Podle současných poznatků dochází ke změně chuti v ústech již při množství 10-15 snědených semínek. Příznaky dále zesilují ještě zhruba do druhého a třetího dne po požití, mezi  5. a 14. dnem pak postupně odeznívají.

Mechanismus působení a přesná příčina tohoto jevu nejsou dosud známy. V semenech nebo směsích vyvolávající uvedený syndrom však bývají laboratorním rozborem identifikována semena Pinus armandii nebo Pinus massoniana, místo obvyklých jedlých druhů Pinus pinea, P. sibirica, P. koraiensis, P. gerardiana a dalších. Všechny nevyhovující vzorky, které SZPI nalezla, byly čínského původu, u semen pocházejících ze středomořských oblastí tato závada dosud zjištěna nebyla.

Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé tyto výrobky stále doma. Negativní dopady nejakostních pinií na lidské zdraví nebyly prokázány, SZPI však jejich konzumaci nedoporučuje.

Informace o všech uvedených výrobcích byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na závadné zboží upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.

(Zpracoval: Michal Spáčil, oddělení komunikaceSZPI)

 Zdroj:  SZPI