Bezpečnost potravin

SZPI nařídila stažení rýžové mouky, která obsahovala nedeklarovaný lepek

Vydáno: 24. 2. 2010
Autor: berankova1

Tisková zpráva SZPI ze dne 24. 2. 2010.

Rozsáhlou oblastí kontroly, které se věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, je označování potravin. Právní předpisy stanovují celou řadu údajů, které musí být na potravině vyznačeny, aby byl spotřebitel co nejlépe informován a mohl se při nákupu rozhodovat adekvátně dle svých preferencí. Z informací na obale, zejména ze složení potraviny, lze usuzovat na její kvalitu, pro osoby s poruchami trávení jsou však tyto informace důležité i pro ochranu jejich zdraví. Například lidé trpící nemocí zvanou celiakie, musí dodržovat celoživotní bezlepkovou dietu, tj. nesmí jíst potraviny obsahující lepek. Mezi takové potraviny patří vše, co bylo vyrobeno z obilí (ječmen, pšenice, žito, oves), tedy mimo jiné i běžné pekařské výrobky.

Právě s ohledem na celiaky SZPI kontroluje správné označování složek, v tomto případě tedy obilovin, na obalech potravin. Inspektoři do laboratoří také odebírají vzorky potravin, které z obilovin vyrobené nejsou, aby se ověřilo, zda nebyly při výrobě obilovinami náhodně kontaminovány. Takto se podařilo například odhalit obsah lepku u Rýžové mouky hrubé (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 12.2010), kterou zabalila společnost Natural Jihlava JK s.r.o. Protože na obale tohoto výrobku nebyl deklarován obsah obilných součástí ani lepku samotného, nařídila inspekce stažení této šarže mouky z obchodní sítě. Dle právních předpisů byla tato potravina kvalifikována jako nebezpečná.

Společnost Natural Jihlava distribuovala 702 kusů této mouky. Ze suroviny od stejného dodavatele ze Slovenska však zabalila také ještě jiné druhy a šarže mouky, proto se rozhodla dobrovolně stáhnout z obchodní sítě všechny šarže hrubé, polohrubé i hladké rýžové mouky.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
24. 2. 2010