Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek SZPI nařídila stažení rýžové mouky, která obsahovala nedeklarovaný lepek do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

SZPI nařídila stažení rýžové mouky, která obsahovala nedeklarovaný lepek

Vydáno: 24.2.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SZPI ze dne 24. 2. 2010.

Rozsáhlou oblastí kontroly, které se věnuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, je označování potravin. Právní předpisy stanovují celou řadu údajů, které musí být na potravině vyznačeny, aby byl spotřebitel co nejlépe informován a mohl se při nákupu rozhodovat adekvátně dle svých preferencí. Z informací na obale, zejména ze složení potraviny, lze usuzovat na její kvalitu, pro osoby s poruchami trávení jsou však tyto informace důležité i pro ochranu jejich zdraví. Například lidé trpící nemocí zvanou celiakie, musí dodržovat celoživotní bezlepkovou dietu, tj. nesmí jíst potraviny obsahující lepek. Mezi takové potraviny patří vše, co bylo vyrobeno z obilí (ječmen, pšenice, žito, oves), tedy mimo jiné i běžné pekařské výrobky.

Právě s ohledem na celiaky SZPI kontroluje správné označování složek, v tomto případě tedy obilovin, na obalech potravin. Inspektoři do laboratoří také odebírají vzorky potravin, které z obilovin vyrobené nejsou, aby se ověřilo, zda nebyly při výrobě obilovinami náhodně kontaminovány. Takto se podařilo například odhalit obsah lepku u Rýžové mouky hrubé (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 12.2010), kterou zabalila společnost Natural Jihlava JK s.r.o. Protože na obale tohoto výrobku nebyl deklarován obsah obilných součástí ani lepku samotného, nařídila inspekce stažení této šarže mouky z obchodní sítě. Dle právních předpisů byla tato potravina kvalifikována jako nebezpečná.

Společnost Natural Jihlava distribuovala 702 kusů této mouky. Ze suroviny od stejného dodavatele ze Slovenska však zabalila také ještě jiné druhy a šarže mouky, proto se rozhodla dobrovolně stáhnout z obchodní sítě všechny šarže hrubé, polohrubé i hladké rýžové mouky.

Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
24. 2. 2010


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018