Bezpečnost potravin

SZPI nařídila stažení vietnamských nudlí s vysokým obsahem hliníku

Vydáno: 2. 11. 2011
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 2.11. 2011.

SZPI nařídila stažení vietnamských nudlí vermicelli s mimořádně vysokým obsahem hliníku

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zachytili v tržní síti nudle pocházející z Vietnamu, v nichž byl více než 40x překročen maximální přípustný limit pro obsah hliníku. Jde o nejvyšší dosaženou míru kontaminace potraviny hliníkem, s jakou se SZPI doposud setkala.

Zjištěné množství hliníku činilo 442 mg/kg, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je 10 mg/kg. Výrobek byl prodáván pod názvem „TOTACO MIEN DONG Zong‘s vermicelli Zvláštní nůdle“(včetně pravopisné chyby v názvu), v balení po 500g, datum minimální trvanlivosti (DMT) 31.12.2012.

Potravinářská inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z oběhu. Podle provedeného šetření byla všechna balení uvedené šarže již vyexpedována dovozcem do tržní sítě, včetně provozoven bistra.
Vzhledem k datu minimální trvanlivosti není vyloučeno, že spotřebitelé mohou mít tento výrobek stále doma. Všichni odběratelé mají možnost „Zvláštní nůdle“ vrátit prodejcům i dovozci, kterým je chebská společnost VIVACOMEX, spol. s r.o.
Informace o kontaminovaném výrobku byla vložena do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země Evropské unie s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku.
(Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil – tiskový mluvčí)