Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek SZPI uzavřela letošní kontrolu burčáku do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

SZPI uzavřela letošní kontrolu burčáku

Vydáno: 30.12.2009
Tisk článku
Tisková zpráva SZPI ze dne 29.12. 2009.

Podle zákona se může burčák prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu. Stejně jako v předcházejících letech i letos Státní zemědělská a potravinářská inspekce po celou tuto dobu prováděla kontrolu zaměřenou na tento nápoj. Inspektoři kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku, ale také, zda je nápoj na stánku správně označen, hlavně jestli je na viditelném místě uveden výrobce.

Inspektoři rovněž odebírali vzorky do laboratoří, celkem tak bylo letos analyzováno 55 vzorků, z toho 46 vzorků burčáku a 9 vzorků částečně zkvašeného hroznového moštu, který se od burčáku liší pouze tím, že nebyl vyroben z tuzemských hroznů. Laboratorní analýzy odhalily celkem deset falšovaných burčáků. Kromě nepovoleného ředění vodou, jež se v nevyhovujících vzorcích pohybovalo v rozmezí od 47 do 76 procent vody, však bylo odhaleno také pět vzorků, do kterých byla v rozporu s předpisy použita syntetická barviva. Jejich přidáním lze přitom z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Všechny vzorky se syntetickými barvivy navíc pocházely od jednoho výrobce, totiž společnosti E.S.E. s.r.o z Miroslavi. U jednoho vzorku od jiného subjektu bylo laboratorně potvrzeno, že hrozny, z nichž byl vyroben, nepocházely z ČR, ačkoliv prodejce nápoj deklaroval jako burčák.

„Oproti loňskému roku, kdy jsme ředěný burčák zjistili pouze sedmkrát, je letošní rok nepříjemným překvapením,“ uvedl zastupující ředitel SZPI Ing. Martin Klanica. „S umělým dobarvováním burčáku jsme se dosud nesetkali, ve třech případech nebyli prodejci schopni doložit, od koho burčák nakoupili, někteří provozovatelé se nám dokonce snažili zapírat. Měli by ale vědět, že takovým jednáním si jen přitíží.“

Poslední letošní výsledky analýz burčáku, které odhalily další nevyhovující vzorek, najdete zde.


Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
29. 12. 2009

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021