Bezpečnost potravin

SZPI uzavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA

Vydáno: 11. 4. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 8. 4. 2016.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Policií ČR zjistila nelegální provozovnu na výrobu tofu v Praze. Kontrolovaná osoba Bich Thuy Nguyen provozovala výrobu na adrese K Hrnčířům 43, 149 00 Praha a inspektoři SZPI zde při kontrole zjistili nepřijatelné hygienické podmínky, které neumožňovaly zajistit bezpečnost při výrobě potravin. Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, plíseň inspektoři zaznamenali v celé provozovně stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců.

Z šetření vyplynulo, že provozovatel nabízel zde vyrobené tofu v areálu tržnice SAPA. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor a zároveň zakázali dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti 1 650 kg. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI