Bezpečnost potravin

SZPI uzavřela od počátku roku 29 provozoven společného stravování

Vydáno: 4. 3. 2015
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 3. 2015.

SZPI uzavřela od počátku roku 29 provozoven společného stravování, provedla přes 2 tisíce kontrol a zveřejňuje další nevyhovující provozovny

Od 1. 1. 2015, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) získala kompetenci ke kontrolám v provozech společného stravování, provedla přes dva tisíce kontrol u této skupiny provozovatelů. Ve 29 případech již byla inspekce nucena přistoupit k uzavření provozovny společného stravování z důvodu neakceptovatelné hygienické praxe. V uzavřených provozovnách inspekce provádí následné kontroly a, je-li protiprávní stav odstraněn, SZPI vydá souhlas s používáním uzavřených prostor.
Při aktuálních kontrolách od 27. 2. do 2. 3. 2015 byla SZPI z důvodu závažného porušení hygienických předpisů nucena uzavřít další dvě provozovny společného stravování a prodejnu potravin. Jedná se o následující provozovny:
Restaurace Kalich (kontrolovaná osoba GR8 s.r.o.), Jungmannova 736/10, Praha 1. Při kontrole inspektoři zjistili nepřijatelné hygienické podmínky v zázemí provozovny, zejména nebalené maso a další suroviny uložené v plesnivém mrazicím boxu, mastnotou a prachem znečištěná kuchyňská zařízení, stěny, stropy a stropní instalace. Dále v kuchyni a dalších prostorách SZPI zjistila výskyt myších exkrementů. Vzhledem k uvedeným zjištěním inspekce na místě uložila zákaz užívání prostor.
Hospůdka U Duba (kontrolovaná osoba Ondřej Špalek), Libomyšl 24. Kontrolou byla v provozovně zjištěna plíseň v lednicích a nebalené potraviny, u kterých mohlo dojít k vzájemné kontaminaci u masných a bezmasých surovin. Omítka na stropě v kuchyni byla zavlhlá a průběžně se odlupovala, očistu kuchyňských zařízení provozovatel zanedbal, byla silně zaprášená a zanesená mastnotou. Provozovatel rovněž nedodržoval oddělené pracovní plochy pro zpracování syrového masa a ostatních surovin, čímž vystavoval potraviny riziku bakteriální kontaminace. Na základě uvedených skutečností inspekce na místě uložila zákaz užívání prostor kuchyně.
Prodejna potravin Trong Hoang Nguyen, Chožov 72. V prodejně i jejím zázemí inspektoři zjistili stopy výskytu hlodavců – zejména větší množství exkrementů, rozkousané papírové kartony a zápach po výskytu hlodavců. V zázemí prodejny i vlastní prodejní místnosti byly zjištěny i další hygienické nedostatky, např. nahromaděné a částečně zplesnivělé staré pečivo, nahromadění odpadů a nečistoty v regálech a na podlaze. Inspekce proto na místě uložila zákaz užívání prostor.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Zdroj:  SZPI

Více fotografií na www.szpi.gov.cz