Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek SZPI vítá zrušení živnostenského oprávnění společnosti E.S.E. s.r.o. do kategorie

Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
TZ SZPI > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SZPI> Zdroje ICBP - Archiv

SZPI vítá zrušení živnostenského oprávnění společnosti E.S.E. s.r.o.

Vydáno: 30.4.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Společnost E.S.E. dodávala na trh v roce 2009 nevyhovující burčák. Tisková zpráva SZPI ze dne 30.4.2010.
Loňská pravidelná kontrola burčáku přinesla velké překvapení. Celkem bylo zjištěno deset vzorků falšovaných burčáků, z toho šest však pocházelo od jediné firmy, totiž od společnosti E.S.E. s.r.o. z Miroslavi. Těchto šest vzorků obsahovalo od 65 do 76 procent vody a v pěti případech také syntetická barviva. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Ředění vodou i dobarvování jsou praktiky z hlediska právních předpisů nepřípustné - jde o nepovolené enologické postupy, jejichž prostřednictvím se falšovatel finančně obohacuje na úkor zákazníka.
 
Od roku 2006, kdy SZPI provádí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích, nikdy nebylo zaznamenáno tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy. Navíc to bylo poprvé, co bylo kromě ředění vodou zjištěno i umělé dobarvování. Komunikace s firmou rovněž nebyla jednoduchá, neboť na adrese z obchodního rejstříku firma nesídlí. SZPI se proto rozhodla podat podnět živnostenskému úřadu v Moravském Krumlově, který je ze zákona kompetentní k zrušení příslušného živnostenského oprávnění uvedené firmy. K tomuto kroku inspekce také poskytla všechny podklady, z nichž bylo patrné, že se firma dopouští vážného porušování právních předpisů, což je jedna z možností, kdy lze živnostenské oprávnění zrušit.
 
„Velmi jsme uvítali, že obecní živnostenský úřad v Moravském Krumlově na základě našeho podnětu s firmou zahájil správní řízení, jehož výsledkem je zrušení živnostenského oprávnění. Je to jasný signál pro ostatní provozovatele, kteří závažným způsobem nerespektují právní předpisy,“ uvedl zastupující ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
30. 4. 2010

Související články:

Další výsledky analýz burčáku přinesly překvapení (TZ SZPI ze dne 9.11.2009)
Inspekce zjistila další tři falšované burčáky od společnosti E.S.E. s.r.o. (TZ SZPI ze dne 30.11.2009)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021