Bezpečnost potravin

SZPI zakázala čínské nudle s hliníkem

Vydáno: 25. 9. 2009
Autor:

Tisková zpráva SZPI ze dne 25.9.2009.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej několika šarží nudlí, které z Číny do ČR dovezla společnost F.W.Tandoori spol. s r.o. U těchto těstovin byl totiž naměřen obsah hliníku, který překračoval limit stanovený pro obdobné případy ministerstvem zdravotnictví. Zákaz se týká těchto konkrétních výrobků a šarží:
 
Lucky Life Brand Quick Cooking Noodles (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 30.10.2010)
Lucky Life Brand Quick Cooking Noodles (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 30.09.2010)
Lucky Life Brand Pšeničné bezvaječné nudle (balení 250g, datum minimální trvanlivosti 30.09.2010)
 
SZPI nařídila okamžité stažení těchto potravin z tržní sítě. Vzhledem k povaze výrobku i k jeho datu minimální trvanlivosti jej spotřebitelé mohou mít také doma. Identifikované šarže nudlí však nepředstavují akutní zdravotní riziko.
 
Informace o případu SZPI odeslala prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) na vědomí ostatním členským zemím EU.
 
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI
25. 9. 2009