Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek SZPI zakázala užívání nelegální výrobny tofu v Brně - Tuřanech do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

SZPI zakázala užívání nelegální výrobny tofu v Brně - Tuřanech

Vydáno: 22.9.2011
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 22. 9. 2011.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala včera společně s Policií ČR kontrolu nelegální výrobny tofu v Brně – Tuřanech na ulici Saidova. Inspekce ihned zakázala další využívání těchto prostor k výrobě potravin.

Provozovna byla zřízena v objektu bývalého zemědělského zařízení, který nebyl nijak rekonstruován a uzpůsoben pro potravinářskou výrobu, chybělo tedy i příslušné kolaudační rozhodnutí.

Výrobna nebyla udržována v čistotě a byla celkově ve špatném stavu, v celém výrobním prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi byly promořeny plísní, v objektu byl nahromaděn odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin.

Výrobce nebyl schopen v den kontroly předložit doklady o původu používaných surovin. Neměl též zpracován systém HACCP, tedy systém sledování a vyhodnocování rizik, jehož zavedení ukládá provozovatelům potravinářských podniků příslušná evropská legislativa. Výrobna rovněž nebyla registrována u SZPI jako u příslušného dozorového orgánu, čímž nebyla naplněna další zákonná povinnost.

SZPI proto uložila pro mnohočetná porušení zákonných požadavků zákaz užívání kontrolovaných prostor pro výrobu potravin, a zakázala též uvádět do oběhu 40 kg sojového výrobku připraveného k expedici, který byl na místě nalezen.

S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

(Zpracoval: Michal Spáčil, tiskový mluvčí)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021