Bezpečnost potravin

SZPI zakázala užívat sklad potravin v Hroznětíně na Karlovarsku

Vydáno: 1. 8. 2011
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 7. 2011.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni provedli za účasti Policie ČR kontrolu skladu potravin v Hroznětíně. Kvůli zjištěným závažným nedostatkům SZPI zakázala na místě užívat tyto prostory pro skladování a zakázala též uvádět tam skladované potraviny do oběhu.

Při kontrole bylo zjištěno, že provozovatel Dung Pham Van skladuje v přízemí kontrolovaného objektu chlazené, mražené a balené potraviny, určené zejména pro prodej na tržištích v Potůčkách a v Hraničném u Kraslic. Inspekce shledala, že celý sklad je ve špatném technickém stavu. Podlahy, stěny i stropy byly zaplísněné a silně znečištěné, místy odpadávala omítka. Potraviny byly uskladněny jak na paletách, tak i přímo na podlaze. Kvůli nálezům produktů živočišného původu byl přítomen i pracovník Státní veterinární správy. V kádi ve venkovním prostoru bylo uskladněno asi 50kg živých kaprů. Kontroloři našli také vepřová střeva, vykuchaná chlazená kuřata a dršťky uskladněné v autě. Po ploše prostoru skladu, včetně palet s potravinami, ležel myší trus. Provozovatel navíc neměl registrován sklad potravin u SZPI, žádost o registraci podal až v den kontroly.

Inspekce proto okamžitě zakázala sklad užívat a uvádět uskladněné potraviny do oběhu.

(Zpracoval: Michal Spáčil, tiskový mluvčí)
Zdroj: SZPI