Bezpečnost potravin

SZPI zjistila prostředek na hubnutí z Austrálie bez řádné informace o ionizujícím ozáření

Vydáno: 26. 11. 2018
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 23. 11. 2018.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu nevyhovující doplněk stravy Suns Chitosan Fat Blocker, CHITOSAN – vláknina, označení data minimální trvanlivosti do: 02/2021, výrobce:  Natural Pharmaceuticals Australia Pty Ltd., Unit 15, 15 Mahogany Court Wilawong, QLD-4110 Australia.

Laboratorní analýza SZPI u doplňku stravy prokázala ošetření ionizujícím zářením, přičemž tuto skutečnost výrobce neuvedl na obalu. Potravinové právo jasně ukládá povinnost informovat spotřebitele, byla-li potravina nebo některá její složka ošetřena ionizujícím zářením, které je jedním ze způsobů likvidace mikroorganismů.

Vzhledem k uvedeným skutečnostem nařídili inspektoři SZPI dovozci do ČR podnikateli Ivo Kleňhovi, Praha 4 – stažení uvedeného doplňku stravy z tržní sítě a s kontrolovanou osobou bude dále zahájeno i správní řízení o uložení sankce.

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle některých odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně zamezit např. vzniku nežádoucích kontaminací mj. u sušených bylin a koření. V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI