Bezpečnost potravin

SZÚ doporučil nutriční i jiné korekce ve školním stravování

Vydáno: 29. 5. 2019
Autor: SZÚ

Studie určená odborníkům i veřejnosti byla zveřejněna v monografii AHEM.

Školní stravování je vnímáno jako významná část péče o zdraví dětí. Snad proto je organizačně centralizované pod MŠMT ČR a nutriční stránku podporuje MZ ČR. Platy v oboru jsou někde nad minimálními mzdami a to se chtě nechtě projevuje i přes emoční vztah zaměstnanců. Kontroluje se především administrativně, našlapuje se kolem tiše. Ale střízlivého pohledu na realitu se systém nedokáže pružně adaptovat a vstřebat změny ve společnosti, tedy i v životě dětí. Dvě studie MZ-OOVZ-SZÚ rozkryly některé očividné slabiny systému. Optimisté věří, že se odpovědná místa pustí do korekcí dříve, než se situace ještě zhorší. Damoklův meč nad systémem jsou asi hlavně nízké platy a s tím spojené provozní problémy. Pro současnost i budoucnost může pomoci rozsáhlá zpráva o nutriční povaze obědů pro děti ve věku 7-10 let, které jsou nejpočetnější skupinou strávníků ve školních jídelnách. SZÚ přeje všem zaměstnancům v jídelnách lepší podmínky. Projeví se to pak jistě i v pružnější reakci na odborné podněty.

Úplná technická zpráva studie byla zveřejněna pro odborníky i veřejnost v monografii AHEM. Poslouží nejen v současnosti, ale i v budoucnu, až se bude srovnávat vývoj situace po letech. V současnosti totiž již nejde nalézt dřívější reprezentativní výsledky, pokud byly k dispozici. Ty současné určitě poslouží k tomu, abychom rozpoznali, kam systém za miliardy vlastně kráčí.

Text je dostupný zde: http://www.szu.cz/knihovna/ahem

J. Ruprich a kolektiv
Brno 28. 5. 2019

Zdroj: SZÚ