Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Tajemství belgických piv spočívá ve středověkých superkvasinkách do kategorie

Aktuality > Aktuality

Tajemství belgických piv spočívá ve středověkých superkvasinkách

Vydáno: 24.10.2019
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Mezinárodní tým odborníků, které vedli Kevin Verstrepen z belgického VIB-KU-Leuven a Steven Maere z VIB-UGent, zjistil, že některé z nejváženějších klasických belgických piv, jako je Gueuze a Trappist, spoléhají na vzácné a neobvyklé hybridní kvasinky.

Dotyčné kvasinky přitom kombinují DNA tradičních pivních kvasinek Saccharomyces cerevisiae a DNA „divokých“ kvasinek, které jsou více odolné proti environmentálnímu stresu, jako je kvasinka Saccharomyces kudriavzevii.

Kredit: CC0 Public Domain.Podle badatelského týmu jsou kvasinky belgických piv hybridy mezi dvěma zcela odlišnými taxony kvasinek. Jan Steensels z belgického VIB – KU Leuven Center for Microbiology to přirovnává k tomu, jako když se zkříží lev s tygrem.

Podobné hybridizace vzdálených typů taxonů bývají vzácné. V procesu domestikace ale patří k těm slibným. V tomto případě vznikly hybridní kvasinky, které v sobě kombinují významné charakteristiky obou rodičovských druhů. Od pivních kvasinek mají mohutnou kapacitu pro fermentaci, od divokých kvasinek zase větší odolnost vůči prostředí a také schopnost vytvářet specifické aroma, které se projeví na kvalitě výsledného piva.

S vědeckým týmem spolupracovali i partneři z pivního průmyslu. Badatelé strávili pět let zkoumáním různých typů kvasinek, které se dnes podílejí na produkci piva, vína, pečiva a biopaliv. Genetické analýzy těchto kvasinek nebyly vůbec snadné, protože soudobé metody sekvenování DNA příliš nepočítají s natolik hybridními taxony.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

 

Více informací najdete zde:


Zdroj: Gate2Biotech

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018