Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Technika genetických markerů urychluje šlechtění měkkého ovoce do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Technika genetických markerů urychluje šlechtění měkkého ovoce

Vydáno: 29.10.2008
Tisk článku
Šlechtitelé měkkého ovoce ve skotském výzkumném ústavu SCRI používají techniku genetických markerů, která pomáhá urychlit tradiční proces šlechtění měkkého ovoce.
     Šlechtitelé měkkého ovce ve skotském výzkumném ústavu Scottish Crop Research Institute (SCRI) používají novou techniku genetického značkování, která pomáhá urychlit tradiční proces šlechtění měkkého ovoce.
     Genetické markery jsou geny, které vytvářejí rozpoznatelnou charakteristiku, která, jakmile je jednou identifikována, může dovolit selekci určitých vlastností. Tato technika vede k rychlejšímu vytváření nových odrůd než při konvenčním šlechtění, která funguje zkřížením dvou rodičů, kteří mají požadované vlastnosti. Konvenční šlechtění může někdy být sázkou do loterie, protože rekombinace genů během pohlavní reprodukce může vést k tomu, že mnoho potomků je podřadných.
     Hlavní výzkumník SCRI pro výzkum černého rybízu Rex Brennan využívá genetické značkování ke šlechtění nových odrůd černého rybízu rezistentníchvůči roztoči - vlnovníku rybízovému (Cecidophyopsis ribis), přenašeči viru virového zvratu rybízu (black currant reversion virus). Využívá také genetických markerů, aby zvýšil obsah vitamínu C ve šťávě z černého rybízu, protože marker DNA pro vitamín C je v současnosti identfikován. Šťávy z černého rybízu, jako například Ribena jsou hlavním zdrojem antioxidantů, ale komerční odrůdy enormně kolísají ve svém obsahu vitamínu C, od nejnižší hodnoty cca 100 g/100 ml k nejvyšší více než 400 g/100 ml.
     U malin existují podobné možnosti, jak spojit kvalitativní charakteristiky plodů s identifikovatelnými markery DNA ke šlechtění prémiového ovoce. Výzkumná pracovnice Susan McCallum ukázala návštěvníkům konference SCRI příklady diverzity barev plodů u malin s cílem šlechtění na červenou barvu v prostředku barevné škály. To se stane mnohem snadnější, jakmile identifikuje zúčastněné geny. Předpověděla, že markery DNA by mohly snížit čas potřebný vytvoření nové odrůdy o polovinu – který by u malin mohl být snížen z osmi let na čtyři – od prvního křížení ke konečné odrůdě.
     Šlechtění za pomoci genetických markerů by mohlo být používáno také ke zlepšování chuti plodů identifikováním genů pro hořkost a kyselost.   
Horticulture Week, 2008, 7 August, s. 32
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021