Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Technologický seminář u firmy Westfalia do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Technologický seminář u firmy Westfalia

Vydáno: 17.7.2008
Tisk článku
Pokroky v odstřeďování v mlékárenství se zaměřují na snižování bílkovin v kalu, snížení spotřeby vody a energie, snížení hlučnosti  či instalaci senzorů (WeWatch) pro rychlou nápravu  poruch.
Dne 1. dubna 2008 uspořádal Mlékárenský svaz Westfalen-Lippe a Zemský svaz západoněmeckých mlékařů za podpory GEA Group (patří do ní společnost Westfalia Separator GmbH) seminář „Použití odstředivek k separaci v mlékárenství“.
Součástí byla návštěva muzea odstředivek, které bylo otevřeno v r. 2003 při příležitosti 110 výročí firmy Westfalia.
Účastníci semináře byli seznámeni s principy separace odstředivkami, jejichž současné výkony se pohybují mezi 600 a 75 000 l/h, přičemž přichází v úvahu i výkon 100 000 l/h. Pokud odstředivky mají za cíl snižovat mikrobiální kontaminaci, lze počítat s odstraněním až 90 % obsažených mikroorganismů, nebo v případě zařazení dvou odstředivek až 99 %. Přitom se však musí počítat s poměrně vysokými ztrátami bílkovin, protože každých 12 až 15 minut se odstraňují kaly.
Specifické využití mají odstředivky při zpracování syrovátky, výrobě tvarohu, smetanových čerstvých sýrů, kaseinu, laktózy (z permeátu po procesu UF nebo NF), máselného tuku. Tvaroh se při odstřeďování získává jako „těžká“ fáze, ale při výrobě smetanového sýra (Doppelrahmfrischkäse) je „lehkou“ fází.
První kontinuální separátory k výrobě másla byly vyráběny v r. 1941. V dnešní době se jejich výkony pohybují mezi 1 a 13 t/h.
Pokroky v odstřeďování se zaměřují na snižování bílkovin v odstředivkovém kalu, na snížení spotřeby vody, na snížení spotřeby energie, na snížení hlučnosti integrací motorů v jednom místě, na instalaci senzorů (WeWatch) na zařízení, které napojením na servisní podnik umožní rychlou nápravu případných poruch.

Dtsch. Milchwirtschaft, 59, 2008, č.11, s.415
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021