Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Technologie pro zjišťování prasklin vaječné skořápky ohrožujících bezpečnost potravin do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv
Aktuality > Aktuality

Technologie pro zjišťování prasklin vaječné skořápky ohrožujících bezpečnost potravin

Vydáno: 9.9.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Šárka Vondrášková
Američtí výzkumníci vyvinuli zařízení, které odhaluje prasklinky ve vaječné skořápce ohrožující bezpečnost potravin.

Mikroprasklinky ve vaječných skořápkách jsou hlavním problémem bezpečnosti potravin pro spotřebitele. Výzkum ukázal, že popraskaná vejce jsou s větší pravděpodobností útočištěm bakterií včetně patogenů přenášených potravinami. Nová technologie s názvem „modified-pressure imaging system“ kombinuje podtlak se snímáním a může přesně zjistit téměř 100 % popraskaných vajec.

Toto zařízení vyvinuté vědci americké výzkumné organizace ARS (Agricultural Research Service) v Athens ve státě Georgia bylo podrobně diskutováno v časopise Agricultural Research z února 2009 v článku „A Better Way To Spot Eggshell Cracks“. Používá podtlakovou komoru, aby v podstatě velmi jemně vypnulo vaječnou skořápku a zřetelně ukázalo jakékoli prasklinky přítomné ve skořápce.

Dalším krokem bylo zjistit, zda kvalita utrpěla poté, kdy byla vejce vystavena působení tohoto zařízení.

Technolog potravin Deana Jones, vedoucí výzkumu Kurt Lawrence, inženýr Seung-Chul Yoon a hyperspektrální specialista na zobrazování Gerald Heitschmidt z výzkumné jednotky Egg Safety and Quality Research Unit realizovali studii, aby určili, zda vystavení vajec působení systému „ modified-pressure imaging system“ mělo nějaký účinek na jejich kvalitu během skladování.

Po pěti týdnech chladírenského skladování byl zaznamenán pouze nepatrný rozdíl v množství vody v celém vejci mezi snímanými a nesnímanými vejci. Všechny ostatní kvalitativní vlastnosti zahrnují hmotnost vejce, výška albuminu (vaječného bílku), sílu skořápky, sílu membrány vitellinu (žloutku) a Haughovu jednotku. Haughova jednotka – považovaná odvětvím vajec za „zlatý standard“ kvality vnitřku vejce – je matematický vzorec, který bere v úvahu hmotnost vejce a výšku albuminu.

Tato informace dává výzkumníkům vědět, že využití systému „ modified-pressure imaging system“ pro zjišťování popraskaných vajec neovlivňuje kvalitu vajec a činí jej významným nástrojem pro zvyšování bezpečnosti vajec pro americký maloobchodní prodej.

Agricultural Research, vol. 59, 2011, č. 6, s. 22

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021