Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Televizní varování SZPI před "cukrovinkami s jedem na krysy" do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Televizní varování SZPI před "cukrovinkami s jedem na krysy"

Vydáno: 24.1.2013
Tisk článku
Autor: SZÚ
Informace SZÚ ze dne 23. 1. 2013.

V souvislosti s masivní kampaní SZPI v médiích, především v TV ve večerních hodinách 22.1.2013, týkající se možné kontaminace některých cukrářských výrobků společnosti Magnolia Sp. z o.o., se sídlem na adrese Transportowa 3, Lubsko 68-300, Polsko, cizorodou látkou nebezpečnou pro lidské zdraví, připomínající jed na hlodavce, se na CZVP SZÚ začala obracet řada občanů s dotazy, co se jim stane, pokud jmenované výrobky konzumovali. V dané situaci nelze jasně na položený dotaz veřejnosti odpovědět. Informace z Polska, kterou SZPI rozšířila v rámci předběžné opatrnosti, ani informace přicházející systémem rychlého varování EU, neobsahují žádné další konkrétní informace o povaze látek, jež by mohly poškodit zdraví ani o jejich koncentracích, což by rozhodovalo o vážnosti zdravotního rizika po případné konzumaci cukrovinek.

 

Pokud by se opravdu jednalo o zbytky látek používaných obvykle jako jed na hlodavce (např. bromadiolon, brodifacoum), pak lze nejspíše předpokládat jejich působení na srážlivost krve, působící po delší době. Výsledkem je obvykle zvýšená krvácivost. Antidotem je v tomto případě vitamin K, rozpustný v tucích. Ten se u člověka tvoří z velké části díky střevní mikroflóře ve střevě. Jeho dobrým zdrojem je ale take  např. listová zelenina (kapusta, špenát, petrželka, ale i rostlinné oleje). V syrovém stavu je asi kapusta nejbohatším zdrojem. Prevencí tedy, máte-li nějakou obavu, je zařadit do jídelníčku tyto nutričně cenné potraviny.

 

V dané chvíli je nutné zopakovat fakt, že přítomnost škodlivých látek zatím nikdo oficiálně nepotřvrdil a neuvedl ani případnou toxickou látku a její koncentraci, jež by mohla ohrožovat zdraví. Proto je doporučení nekonzumovat uvedené výrobky z hlediska opatrnosti na místě až do dalšího objasnění případu. 

 

J.Ruprich

 

Zdroj: SZÚ

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Kontaminace
Vitamin K

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018