Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Téměř žádná rezidua pesticidů v potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Téměř žádná rezidua pesticidů v potravinách

Vydáno: 26.5.2011
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
V roce 2009 opět poklesl podíl výrobků, které překračovaly povolené množství reziduí pesticidů.
V potravinách je možné prokázat stále méně reziduí pesticidů. Podle zprávy Spolkového úřadu pro ochranu spotřebitele a bezpečnost potravin (BVL) publikované v aktuálním čísle týdeníku Westfalen-Lippe již pouze 1,6 % zkoumaných výrobků německého původu překračuje maximální povolené množství.
Zpráva se vztahuje na rok 2009. Testováno bylo 17 000 vzorků rostlinného a živočišného původu a také kojenecké a dětské výživy.
Německé výrobky vykazují nejvyšší podíl (46,2 %) vzorků bez kvantitativně měřitelných reziduí pesticidů. Z 1 260 testovaných vzorků pocházejících z ekologické produkce neobsahovalo 77,4 % žádná průkazná rezidua. V ostatních členských státech EU je situace srovnatelná: 1,5 % výrobků překročilo povolenou mezní hodnotu (v roce 2008 to byly ještě 3 %, v Německu 1,9 %). U potravin dovezených ze zemí mimo rámec EU bylo zjištěno 8,6 % případů překročení limitní hodnoty. Obecně a zejména v Německu pokračuje pozitivní trend.
BVL poukazuje na to, že některé potraviny byly v minulosti zkoumány častěji a počet odebraných vzorků byl vyšší. Nejčastěji byly testovány např. jahody, brambory, salát, rajčata a papriky. To bylo podle BVL způsobeno tím, že průměrná kontaminace potravin rezidui pesticidů byla výrazně vyšší.
http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Kaum-noch-PSM-Rueckstaende-in-Lebensmitteln-341049.html

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021