Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test akrylamidu v dětských sušenkách 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test akrylamidu v dětských sušenkách 2019

Vydáno: 3.9.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Informace organizace dTest.

Kontrolujete při každém nákupu potravin pro malé děti všechny texty na obalu? Možná ne a občas ve spěchu dáte jen na to, jak výrobek vypadá. Může to být chyba. O tom, zda zboží vyhovuje speciálním požadavkům na kvalitu a čistotu potravin, často rozhoduje jen pár slůvek na etiketě. Naše pátrání po akryl­amidu v sušenkách pro malé děti to jen potvrdilo.

V naší redakci klademe velký důraz na bezpečnost potravin pro malé děti. Aktuálně přišel na řadu  test akrylamidu v dětských sušenkách.

Akrylamid je nežádoucí toxická látka, která samovolně vzniká, když potraviny bohaté na škrob a bílkoviny vystavíme teplotám nad 120 °C. S ohledem na výskyt akrylamidu jsou problematickými potravinami například smažené brambory, topinky a pečivo.  Naši pozornost jsme zaměřili na děti do tří let a do testu jsme zařadili jednak potraviny jim zvlášť určené a také troje sušenky pro starší děti, které se těm speciálním podobají. Problém je v tom, že zatímco u speciálních dětských sušenek je povolena koncentrace akrylamidu 150 µg/kg, u obyčejných je to 350 µg/kg.

Výsledky testu ukázaly, že ani jeden z devíti speciálních výrobků neměl s dodržením akrylamidového limitu problém. Sušenky pro starší děti také splnily požadavky platné pro svou kategorii, ovšem pokud by je však roztržitý rodič koupil malým dětem, vystavil by je mnohem vyššímu množství akrylamidu, než v případě speciálních výrobků.

V druhé části testu jsme na základě údajů z etiket hodnotili obsah živin, který je u výrobků pro malé děti rovněž limitován. V jednom případě jsme bohužel narazili na výrobek s nepřijatelně vysokým obsahem cukru.

Výsledky testu lze shrnout jednoduše: kupujete-li sušenky mladším než tříletým dětem, vždy vybírejte jen mezi těmi, které jsou jim výslovně určeny. Musejí totiž splňovat řadu speciálních požadavků, například na obsah nežádoucích látek.

Více na : https://www.dtest.cz/clanek-7523/test-akrylamidu-v-detskych-susenkach-2019

Publikováno v časopise 9/2019     

Zdroj: dTest

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018