Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Test brynzy 2019 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test brynzy 2019

Vydáno: 12.3.2019
Tisk článku
Autor: dTest
Test byl publikován časopise dTest 3/2019.

Foto: Shutterstock

Aktuálním tématem možná zaujmeme i v zahraničí, konkrétně na Slovensku. Na mušku jsme si totiž vzali brynzu. V České republice jsme nakoupili deset vzorků, převážně slovenského ale i českého a polského původu, a poslali je do laboratoře. V ní jsme mimo jiné ověřovali pravdivost údajů na obalech. Tři výrobky nás zklamaly nedostatečným množstvím ovčího sýra.

Říká se, že nejlepší brynza je ta májová. Přesto jsme test brynzy připravili v zimních měsících. Chtěli jsme totiž vědět, jakou kvalitu nám brynza nabízí v neideálním období. Do laboratoře jsme poslali desítku sýrů různého původu. Sedm slovenských, dvě české a jednu polskou. Všechny vzorky jsme nakoupili v českých obchodech.

Zkoušky pátraly po základních kvalitativních znacích – obsahu tuku, sušiny a ovčího sýru, který je pro brynzu typický. Zajímali jsme se o mikroorganismy, které v brynze žijí, a samozřejmě jsme sýry ochutnali.

V České republice neexistují požadavky na minimální podíl ovčího sýru v brynze. Všechny výsledky proto byly vyhovující, pokud odpovídaly deklaracím na obalech. Bohužel jsme narazili i na tři brynzy, které ve skutečnosti obsahovaly méně ovčího sýru, než kolik slibovala etiketa.

Zajímavé výsledky přineslo počítání mikrobů. Hledali jsme nežádoucí bakterie Escherichia coli a Listeria monocytogenes a pak jsme zjišťovali množství bakterií mléčného kvašení. Ty jsou naopak prospěšné a našli bychom mezi nimi i některé probiotické druhy. Nežádoucí mikroby jsme nenašli. Zjištěné počty bakterií mléčného kvašení nás naopak příjemně překvapily. V jednom gramu brynzy jsme jich totiž napočítali až desítky bilionů – s podobným množstvím jsme se zatím u jiných fermentovaných potravin nesetkali.

Více informací - viz www.dtest.cz

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018