Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test hovězích bujónů 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test hovězích bujónů 2022

Vydáno: 4.7.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest publikovala test hovězích bujónů v časopise 7/2022.

S bujónovou kostkou se při vaření setkal zřejmě každý. V současnosti si navíc můžeme vybrat mezi tradiční kostkou a modernějším pastovitým přípravkem ve vaničce či ve skle. V čem se tyto dva typy liší? A opravdu obsahují nějaké maso? Odpovědi jsme hledali v laboratoři, která pro nás otestovala 19 hovězích bujónů různých typů. A rovnou můžeme prozradit, že většinu z nich pojí s masem silnější vztah než jen letmá „známost z rychlíku“.

Pro ty, kteří si při vaření rádi ušetří čas, jsme připravili test hovězích bujónů. Do výběru jsme zařadili jak klasické vývary v kostkách, tak jejich modernější pastovité alternativy prodávané ve vaničkách a sklenicích. Celkem se v testu sešlo 17 vzorků z českých obchodů a ke dvěma z nich jsme rovněž nakoupili jejich protějšky v Německu.

Laboratoř se zaměřila na několik důležitých kvalitativních parametrů, asi nejzajímavější výsledky však přineslo měření obsahu čisté svalové bílkoviny. Ty jsou ukazatelem množství hovězích masných ingrediencí použitých při výrobě. Dobrá zpráva je, že jsme nalezli několik skutečně masitých vývarů. Nicméně mezi jednotlivými výrobky se obsah čistých svalových bílkovin lišil až stonásobně.

Dále se pátralo po soli a látkách zvýrazňujících chuť bujónů. Řada výrobků bohužel potvrdila názor, že vývary z kostek mohou být dost slané. Dalším velkým tématem sáčkových polévek – bujóny nevyjímaje – je glutamát. Ten sice laboratoř našla ve všech vzorcích, ovšem ve velmi rozdílných koncentracích. Zatímco v chemických analýzách sbíraly plusové body vývary s nízkým podílem soli i zvýrazňovačů chuti, při senzorickém hodnocení to často vyšlo obráceně. Výrobky s oceněným složením si při ochutnávce vedly méně úspěšně než bujóny s tradičnější recepturou.


Publikováno v časopise 
dTest 7/2022


Zdroj: dTest

Ilustrační foto

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021