Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test hovězího jerky 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test hovězího jerky 2022

Vydáno: 22.11.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Spotřebitelská organizace dTest testovala ochucené sušené hovězí maso - jerky.

Ilustrační foto

Zejména mezi sportovci a turisty se v poslední době těší velké oblibě sušené maso prodávané pod názvem jerky. Cení si ho jako vydatný zdroj energie, který nezabere příliš místa a zbytečně se nepronese. Protože jsou jerky v našich končinách relativní novinkou, pokusíme se vám je představit tímto testem. V detailu jsme se podívali na jejich výživové hodnoty i složení. Samy o sobě nejsou špatné, ale na jejich etikety není spolehnutí.

Jako lehký zdroj bílkovin je vyhledávají sportovci i turisté. Řeč je o sušeném hovězím mase. V Česku jde o relativní novinku, proto jsme pro seznámení připravili test jerky.

Spolehlivý zdroj bílkovin v nespolehlivém obalu

Jerky je ochucené hovězí maso, které se podle slibů na etiketách vysuší na třetinu původní hmotnosti. Díky tomu se v mase zkoncentrují důležité živiny, a tak jerky obsahuje okolo 57 % bílkovin. V laboratoři jsme nechali ověřit, zda je to pravda. Nespokojili jsme se však jen se samotnými bílkovinami, ale nechali jsme zkontrolovat i obsah masa. Rovnou můžeme prozradit, že laboratoř v tomto ohledu nalezla celou řadu nedostatků.

Příliš dobře si jerky nevedly ani při měření slanosti. Ukázalo se totiž, že řada výrobků obsahuje mnohem víc soli, než kolik avizují jejich etikety. Některé z nich téměř dvojnásobně.

Dobré jerky se dobře žvýká

Zajímavé výsledky přineslo i senzorické hodnocení. Panel posuzovatelů se zaměřil na chuť a v případě jerky hrála důležitou roli také konzistence. Velký důraz se kladl na příjemnou žvýkatelnost a přijatelnou tuhost. Rovněž se ukázalo, že ne všechny výrobky mají očekávanou podobu sušených plátků masa. V několika případech se totiž komise setkala i s výrobky formovanými z rozmělněného hovězího.

Závěr testu patřil mikrobiologickým analýzám. Ty naštěstí ukázaly, že jerky netrápí žádné problémy s nežádoucími mikroby. V jednom případě se však přišlo na nedostatečné vysušení masa.


Článek byl publikován v časopise dTest 11/2022

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021