Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Test kávy bez kofeinu 2022 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Test kávy bez kofeinu 2022

Vydáno: 8.2.2022
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Foto: Shutterstock

Každý Čech ročně spotřebuje zhruba dva kilogramy kávy a podle informací odborného obchodnického časopisu Retail News po ní zhruba třetina konzumentů sahá s očekáváním povzbuzení. Aktuálním testem však míříme na jinou skupinu zákazníků. Do laboratoře jsme totiž poslali kávu bez kofeinu. Zjišťovalo se, zda je opravdu bezkofeinová, a také to, jak šetrně výrobci kofein odstraňují.

Aktuální test káv bez kofeinu by mohl zajímat každého, kdo se z různých důvodů vyhýbá kofeinu, ale zároveň se nechce oblíbeného nápoje vzdát. Káva bez kofeinu se vyrábí úpravou běžných kávových zrn, ze kterých je kofein odstraněn buď pomocí různých rozpouštědel, či pouhé vody. V testu jsme se zaměřili na to, jak dokonale je kofein odstraněn a zda se při výrobě do kávy nedostaly nežádoucí zdravotně závadné látky.

Do laboratoře jsme vyslali kávu v různé formě: instantní, mletou, zrnkovou i v kapslích. Výsledky analýz ukázaly, že se výrobcům podařilo upravit obsah kofeinu tak, že ve všech případech vyhovoval příslušným legislativním požadavkům. I když v několika případech se hrálo o každou setinu procenta. V každém případě se ukázalo, že káva bez kofeinu obsahuje ve srovnání s běžnou zhruba 20krát méně kofeinu.

Dále jsme se zajímaly o výskyt řady nežádoucích látek. Patřily mezi ně jak nechtěné vedlejší produkty výroby, tak ty, které se do kávy dostávají coby kontaminace zvnějšku. Ve skupině „výrobních“ kontaminantů jsme se zaměřili na methylenchlorid, akrylamid a furan. Prvně jmenovaná látka patří mezi rozpouštědla používaná k odstraňování kofeinu. Akrylamid a furan jsou zas vedlejší produkty pražení kávy a v obou případech jde o zdravotně rizikové sloučeniny s potenciálně karcinogenními účinky. Zatímco s přítomností rozpouštědel neměly kávy téměř žádný problém, oba nevítané produkty pražení jsme nacházeli a v některých případech i v poměrně vysokém množství.

Do dalšího bloku nežádoucích látek přicházejících do kávy zvnějšku jsme zařadili zbytky pesticidů, ochratoxin A a polycyklické aromatické uhlovodíky. Dobrá zpráva je, že žádná z těchto látek kávy zásadně netrápila.

Poslední, velmi zajímavou součástí testu bylo i ověření, zda se v instantních a mletých kávách neobjevují obilné kávovinové náhražky.

Více informací naleznete na webových stránkách organizace dTest - ZDE

 

Zdroj: dTest

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021